După o serie de măsuri comerciale controversate, economia americană a înregistrat o scădere semnificativă la începutul anului 2025, declinul fiind cel mai sever din perioada pandemiei.
Produsul Intern Brut (PIB) al Statelor Unite a scăzut cu un ritm anualizat de -0,3% în primul trimestru al anului, conform datelor publicate miercuri de Departamentul Comerțului. Această valoare este cu mult sub așteptările analiștilor, care estimau o creștere de 0,8%, și reprezintă o încetinire majoră față de trimestrul precedent, când economia crescuse cu 2,4%.
Imediat după anunț, bursele americane au reacționat negativ.
Politici comerciale sub lupă
Una dintre principalele cauze ale declinului o reprezintă valul de tarife impuse de administrația Trump, în special asupra importurilor din China. Aceste măsuri au creat incertitudine în rândul consumatorilor și companiilor, influențând negativ comportamentul de consum și investițiile.
Un efect imediat al acestor tarife a fost creșterea abruptă a importurilor, care au urcat cu 41,3% în perioada ianuarie-martie, comparativ cu o scădere de 1,9% în trimestrul anterior. Exporturile au înregistrat un avans modest, de doar 1,8%. Dezechilibrul comercial rezultat a tras puternic în jos PIB-ul – contribuția negativă fiind cea mai mare din 1947 încoace.
Președintele Trump a respins însă orice legătură între noile tarife și scăderea economică.
„Our Country will boom, but we have to get rid of the Biden ‘Overhang.’ This will take a while, has NOTHING TO DO WITH TARIFFS…” – a scris acesta miercuri pe rețelele de socializare.
În cadrul unei ședințe de guvern, a reafirmat aceeași poziție: „That’s Biden, that’s not Trump.”
Un mix de indicatori pozitivi și negativi
Pe de altă parte, investițiile private au crescut considerabil, companiile încercând să se pregătească pentru eventualele scumpiri. Cheltuielile de capital au avansat cu 9,8%, față de o contracție de 3% în trimestrul anterior, iar investițiile brute interne private au urcat cu 21,9% – cel mai înalt nivel din 2021.
Cheltuielile guvernamentale au înregistrat însă o scădere bruscă, de -5,1%, iar consumul populației, responsabil pentru circa 70% din economia SUA, a încetinit la 1,8%, de la 4% anterior – cel mai slab ritm din 2023.
Stephen Miran, președintele Consiliului Consultativ Economic al Casei Albe, a declarat pentru CNN: „not what firms do when they’re concerned about the economic outlook.”
Un alt indicator urmărit de economiști, vânzările finale către consumatorii interni, a crescut ușor la 3%, semnalând o cerere de bază încă robustă.
Casa Albă a interpretat aceste cifre drept semn al unei „dinamici economice solide care a urmat inaugurării președintelui Trump.”
„It’s no surprise the leftovers of Biden’s economic disaster have been a drag on economic growth, but the underlying numbers tell the real story of the strong momentum President Trump is delivering,” a transmis purtătoarea de cuvânt Karoline Leavitt.
Inflația revine în forță
Totodată, inflația a accelerat mai rapid decât se anticipa. Indexul PCE (Personal Consumption Expenditures) a urcat la 3,6%, comparativ cu 2,4% în trimestrul anterior. Excluzând alimentele și energia, inflația de bază s-a situat la 3,5%.
Peter Navarro, consilier comercial al lui Trump, a surprins prin optimismul său:
„the best negative print I have ever seen in my life.”
Acesta a afirmat într-un interviu la CNBC că piața ar trebui să analizeze dincolo de cifrele negative, făcând referire la creșterea investițiilor. Totuși, Departamentul Comerțului a menționat că multe dintre acestea au fost determinate de achiziții accelerate, pe fondul tarifelor anunțate.
Recesiune sau doar o frână temporară?
Chiar dacă datele arată un declin evident, economia americană nu este oficial în recesiune. Conform definiției clasice, este nevoie de două trimestre consecutive de scădere pentru a declara o recesiune.
Șomajul rămâne redus, la 4,2%, iar companiile încă investesc și angajează, deși mai lent. Un raport separat publicat miercuri arată că doar 62.000 de locuri de muncă au fost adăugate în aprilie, față de 147.000 în martie.
„Unease is the word of the day. Employers are trying to reconcile policy and consumer uncertainty with a run of mostly positive economic data,” a spus Nela Richardson, economist-șef la ADP.
Gregory Daco, economist-șef la Ernst & Young, a concluzionat:
„I don’t think we can call a recession from this data right now but it is a sign that we’re on this razor-thin edge…”
Ultima recesiune oficială a avut loc în 2020, declanșată de pandemia Covid-19, și a durat doar două luni. Anterior, Marea Recesiune dintre 2007 și 2009 a fost cel mai sever episod economic din istoria recentă a SUA.