Acord istoric între SUA și Ucraina: resurse strategice pentru reconstrucție, fără datorii și fără pierderea controlului

V. E.

Statele Unite și Ucraina au semnat pe 30 aprilie un acord economic care vizează exploatarea resurselor strategice și finanțarea reconstrucției postbelice, fără ca Ucraina să piardă controlul asupra propriilor active și fără a se îndatora suplimentar.

După negocieri intense și uneori tensionate, Ucraina și Statele Unite au semnat un acord major privind valorificarea resurselor minerale și reconstrucția infrastructurii distruse de război. Documentul, semnat la Washington pe 30 aprilie, prevede înființarea unui fond mixt de investiții, în care ambele țări vor contribui în mod egal.

Conform Kyiv Post, acordul a fost semnat de ministrul Economiei din Ucraina, Iulia Sviridenko, și urmează să fie ratificat de guvernul și parlamentul ucrainean.

Noul parteneriat pune accent pe egalitate și respectarea suveranității economice a Ucrainei. Fondul va viza resurse precum metale rare, petrol și gaze, dar fără ca Ucraina să cedeze proprietatea asupra acestora. Resursele subsolului și infrastructura energetică rămân în totalitate sub control național.

„Acordul garantează egalitatea părților și excluderea oricărei forme de îndatorare. Este un parteneriat, nu o formă de dependență”, a declarat o sursă guvernamentală ucraineană, citată de AFP.

Un element nou introdus față de versiunile anterioare este includerea posibilității ca SUA să contribuie și prin asistență militară – inclusiv cu sisteme de apărare antiaeriană – în sprijinul efortului de reconstrucție. În plus, acordul interzice participarea oricărei entități asociate cu sprijinirea militară a Federației Ruse la contractele de reconstrucție.

„Acest acord semnalează clar Rusiei că administraţia Trump este angajată într-un demers de pace centrat pe o Ucraină liberă, suverană şi prosperă pe termen lung”, a declarat Bessent. „Şi pentru a fi clar, niciunui stat sau persoană care a finanţat sau a furnizat maşinăria de război rusă nu i se va permite să beneficieze de reconstrucţia Ucrainei.”

De altfel, președintele american Donald Trump a explicat într-un interviu pentru NewsNation că a urmărit protejarea intereselor americane în negocierile cu Kievul. „Am vrut să fiu protejat”, a declarat acesta pe 30 aprilie, la scurt timp după semnarea acordului.

Printr-o postare pe platforma X, ministrul Iulia Sviridenko a întărit ideea suveranității ucrainene asupra resurselor proprii:
„Toate resursele de pe teritoriul nostru şi din apele teritoriale aparţin Ucrainei”, a spus ea. „Statul ucrainean este cel care stabileşte ce şi unde să extragă. Subsolul rămâne în proprietatea Ucrainei – acest lucru este clar stabilit în acord.”

Veniturile rezultate din exploatările planificate nu sunt așteptate mai devreme de zece ani, însă fondurile din acest parteneriat vor fi direcționate imediat către reconstrucția infrastructurii esențiale.


Acordul SUA-Ucraina deschide o nouă etapă în colaborarea economică bilaterală, mizând pe investiții echitabile, respectarea suveranității ucrainene și excluderea oricărei forme de îndatorare. Într-o perioadă dificilă, parteneriatul oferă o viziune de viitor bazată pe solidaritate strategică și control național.

Informații preluate din Kyiv Post, AFP, NewsNation

Distribuie acest articol