Artefacte dacice furate în Olanda: Suspecții sunt anchetați, dar comorile rămân dispărute

O.C.
sursa foto: Facebook/ICR Bruxelles

Șapte persoane sunt cercetate de autoritățile olandeze în cazul spectaculosului furt de artefacte românești de la Muzeul Drents, însă piesele de patrimoniu – printre care Coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur – sunt în continuare de negăsit.

Investigațiile declanșate după spargerea Muzeului Drents din Assen, petrecută la sfârșitul lunii ianuarie, scot la iveală detalii importante despre suspecții implicați. Expoziția vizată de hoți, intitulată „Dacia – Imperiul de aur și argint”, găzduia unele dintre cele mai valoroase piese ale tezaurului național românesc.

Potrivit presei olandeze, citate de News.ro, ancheta s-a concentrat asupra unei grupări din regiunea Olanda de Nord, în special din orașul Heerhugowaard. Autoritățile au reținut șapte persoane în total, însă trei dintre ele au fost eliberate între timp, fiind cercetate sub control judiciar. Ceilalți patru suspecți se află încă în arest preventiv.

Poliția olandeză a făcut publice două nume: Douglas Chesley și Bernhard Zeeman. Identitatea celorlalți cinci bărbați reținuți nu a fost, deocamdată, dezvăluită.

Decizia privind eventuala prelungire a măsurii arestului preventiv urmează să fie luată pe 9 mai, în cadrul unei ședințe publice la tribunalul din Assen. „Parchetul va prezenta cu această ocazie și informații actualizate privind stadiul anchetei”, a anunțat presa locală.

Acest caz a generat ample reacții în România, dar și pe plan internațional, fiind catalogat drept unul dintre cele mai grave furturi de artă din ultimii ani. Ancheta a fost alimentată de informații primite de la cetățeni, imagini surprinse de camerele de supraveghere ale unui magazin de bricolaj din Assen, precum și date analizate din telefoane și vehicule suspecte.

Cu toate aceste eforturi, comorile dispărute nu au fost încă recuperate. Coiful de la Coțofenești și brățările dacice reprezintă simboluri ale patrimoniului istoric românesc și sunt considerate piese de o valoare inestimabilă.


Până la recuperarea artefactelor, autoritățile române și olandeze colaborează în speranța că aceste comori ale civilizației dacice vor fi aduse înapoi acasă. Între timp, publicul așteaptă cu interes decizia instanței din 9 mai și noi informații despre cursul anchetei.

Distribuie acest articol