Fostul comandant al Forțelor Terestre ale SUA în Europa, generalul în rezervă Ben Hodges, avertizează că România ar putea fi printre primele ținte ale unui atac rusesc, în eventualitatea în care NATO ar fi vizat de Kremlin. Acesta subliniază că portul Constanța ar putea fi supus unor bombardamente masive.
Generalul în rezervă Ben Hodges, care a condus Forțele Terestre ale Statelor Unite în Europa, transmite un semnal de alarmă în ceea ce privește securitatea României în contextul tensiunilor dintre Rusia și NATO. Într-un interviu acordat postului Antena 3 CNN, Hodges a subliniat riscurile reale cu care s-ar putea confrunta România în cazul unui conflict deschis.
Acesta a atras atenția că, în cazul în care Moscova decide să atace Alianța Nord-Atlantică, portul Constanța va fi printre primele obiective vizate. „Dacă Rusia atacă NATO, va lansa bombe, drone și rachete asupra Constanței”, a spus oficialul.
Generalul american a avertizat că România trebuie să se pregătească temeinic, în condițiile în care Statele Unite ar putea reduce prezența militară în Europa, mutându-și atenția strategică către zona Indo-Pacifică.
Potrivit acestuia, românii ar trebui să fie conștienți de gravitatea unui astfel de scenariu și să se aștepte la atacuri care ar putea viza nu doar instalațiile militare, ci și infrastructura civilă și obiectivele economice.
„Românii ar trebui să presupună că, odată ce Rusia ia decizia teribilă de a ataca orice țară NATO, asta înseamnă că a luat deja decizia de a lansa sute de drone, rachete şi bombe asupra Constanţei şi a oricărui port maritim, asupra infrastructurii de transport, asupra unor ţinte civile din România”, a declarat Hodges.
Întrebat despre viitorul prezenței trupelor americane în Europa, fostul lider militar a punctat că actuala administrație de la Washington are o abordare impredictibilă. „Îmi pot imagina că în următoarele câteva luni vom asista la un proces în care dimensiunea armatei SUA va fi redusă pentru a finanţa puterea aeriană şi maritimă în Pacific. Dacă se va întâmpla acest lucru, s-ar putea observa o reducere a prezenţei armatei SUA în Europa”, a spus generalul.
Cu toate acestea, Hodges a menționat că generalul Cavoli, comandantul suprem al forțelor aliate, a pledat în fața Congresului american pentru menținerea trupelor în Europa, considerând amenințarea rusă prea mare pentru a justifica o retragere.
El a avertizat că, dacă Statele Unite par să se retragă din angajamentele sale față de securitatea europeană, iar liderii europeni nu își asumă responsabilitățile de apărare, Rusia ar putea considera acest lucru drept un semn de slăbiciune și oportunitate.
„Vor să distrugă Ucraina ca stat, apoi vor veni în Moldova, Georgia şi cred că probabil vor continua atât timp cât vor vedea că Statele Unite nu par a fi angajate. Şi dacă vor vedea că Europa nu are încredere în sine pentru a se apăra, cred că asta va invita la agresiune”, a spus Hodges.
Generalul american a evidențiat faptul că Rusia nu depășește Europa din punct de vedere al resurselor, ci profită de lipsa de voință politică a Occidentului. „Ceea ce lipseşte cu adevărat Europei nu e capacitatea industrială sau militară. Îi lipseşte voinţa politică de a spune: «Gata, ajunge!»”.
Pentru România, Hodges a conturat o strategie clară care să compenseze eventualul gol de securitate lăsat de o posibilă retragere americană. Aceasta presupune întărirea încrederii în instituțiile statului, cooperarea strânsă cu țările vecine și protejarea infrastructurii vitale.
„România trebuie să analizeze foarte atent dacă nodurile sale critice de transport sunt protejate împotriva atacurilor cibernetice, dar şi împotriva rachetelor şi dronelor. (…) România trebuie să fie pregătită să răspundă unui atac rusesc. Nu doar militar, ci și civil, economic și diplomatic”, este de părere generalul.
Avertismentele lansate de generalul Ben Hodges vin într-un context geopolitic fragil, în care România trebuie să ia în serios orice posibil scenariu de securitate. Consolidarea capacităților de apărare și protejarea infrastructurii naționale devin priorități majore în fața unei posibile escaladări militare în regiune.