În plină criză bugetară, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a alocat sume consistente din fonduri publice pentru lăcașuri de cult românești din diaspora, majoritatea ortodoxe, unele implicate în propagarea de mesaje controversate.
În 2024, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a direcționat peste 61 de milioane de lei către biserici și mănăstiri din afara granițelor țării. Conform datelor oficiale, banii au fost folosiți în special pentru achiziția de imobile, modernizarea clădirilor sau dotarea centrelor religioase.
Sumele cele mai mari au ajuns în Regatul Unit (8,37 milioane lei pentru achiziționarea sediului Arhiepiscopal), Italia (3 milioane lei pentru un centru social în Verona) și Franța (2,61 milioane lei pentru finalizarea unui sediu administrativ). De asemenea, o mănăstire ortodoxă din Spania a beneficiat de o alocare de 2,5 milioane lei pentru cumpărarea unui imobil.
Aceste investiții se realizează în contextul în care România înregistrează cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană. Economiștii avertizează că următorul executiv va trebui să adopte măsuri drastice pentru redresarea fiscală.
Criticii guvernului atrag atenția asupra discrepanței dintre nevoile bugetare interne și sprijinul acordat unor comunități religioase din străinătate. Un exemplu intens discutat este cel al bisericii din Nisa, oraș situat pe Coasta de Azur, care a primit 2,5 milioane de lei, în ciuda faptului că acolo locuiesc numeroși milionari români.
O altă cheltuială remarcată este instalarea de panouri solare pe o mănăstire din Portugalia, finanțată tot din bugetul de stat.
Aceste fonduri se adaugă celor peste 111 milioane de lei alocați în perioada 2023–2024 de guvernele Ciolacu și Ciucă pentru proiecte similare în diaspora.
„G4Media a scris anul trecut că guvernele conduse de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au alocat în 2023 și 2024 peste 111 milioane de lei pentru cumpărarea, construirea sau dotare de biserici în diaspora.”
Lista proiectelor finanțate este vastă și include investiții în Franța, Italia, Spania, Germania, Ucraina, Portugalia, Austria, Elveția, Belgia, Suedia, Danemarca și chiar Australia. Acestea variază de la renovări de biserici și picturi murale până la organizarea de evenimente culturale și ecologice sau modernizarea infrastructurii comunităților religioase.