Curtea Constituțională a respins contestația depusă de liderul AUR, George Simion, privind anularea turului al doilea al alegerilor prezidențiale. Joi, 23 mai, are loc ședința de validare a rezultatului care îl confirmă pe Nicușor Dan președinte al României.
CCR a respins cererea lui George Simion privind anularea alegerilor
Curtea Constituțională a României (CCR) a respins joi dimineață cererea formulată de liderul AUR, George Simion, prin care solicita anularea turului al doilea al alegerilor prezidențiale. Informația a fost confirmată de surse din cadrul CCR, citate de HotNews, chiar înaintea ședinței de validare a rezultatului oficial al scrutinului câștigat de Nicușor Dan cu 53,6%.
Documente în copie și neconformități procedurale
Conform comunicatului emis anterior de Curtea Constituțională, George Simion a transmis cererea de anulare a alegerilor pe 20 mai, la ora 23:41, prin e-mail, sub forma unui document scanat. Instituția a semnalat că documentul nu respecta prevederile procedurale privind semnătura olografă în original sau utilizarea unei semnături electronice calificate.
„Precizăm că, potrivit art.7 din Regulamentul de organizare și funcționare a Curții Constituționale, cererile adresate Curții Constituționale trebuie să fie semnate olograf, în original, sau prin utilizarea semnăturii electronice calificate, până la data și ora dezbaterilor”, a transmis CCR.
Validarea rezultatului alegerilor și următoarele etape
CCR a informat că, în eventualitatea respingerii contestației, va organiza joi, 23 mai, la ora 12:00, ședința solemnă pentru confirmarea și validarea rezultatului alegerilor. Odată finalizat acest pas, Parlamentul se va reuni în plen pentru ca Nicușor Dan să depună jurământul în calitate de președinte al României, moment așteptat să aibă loc în cursul zilei de luni.
Între timp, în contextul demisiei lui Marcel Ciolacu, continuă negocierile pentru formarea noului guvern. Propunerea de prim-ministru va fi făcută de noul președinte.
George Simion acuză fraude electorale și ingerințe externe
George Simion a anunțat public intenția de a contesta rezultatul alegerilor, susținând că scrutinul ar fi fost afectat de influențe externe și manipulări.
„Vreau să vă anunţ că, aşa cum Călin Georgescu a fost scos pe nedrept din competiţia electorală şi alegerile au fost anulate de CCR, nejustificat, care nu se baza pe dovezi, noi vom contesta la Curtea Constituţională alegerea lui Nicuşor Dan, din exact aceleaşi motive pentru care ei au anulat alegerile în decembrie. Nu pentru a fi preşedinte m-am înscris la sfârşitul lunii martie în această competiţie, ci pentru a restabili dreptatea”, a declarat Simion.
Liderul AUR a acuzat că „voturile moldovenilor” ar fi fost cumpărate cu un buget de 100 de milioane de euro, alocat, în opinia sa, pentru „turism electoral” și influențarea voinței alegătorilor basarabeni. De asemenea, a susținut că au existat cazuri în care „persoane decedate au votat”.
Simion cere audierea fondatorului Telegram, Pavel Durov
În același mesaj, Simion a acuzat manipularea rețelelor de socializare și a solicitat audierea în România a fondatorului Telegram, Pavel Durov.
„Rețelele de socializare au fost manipulate și algoritmii au fost folosiți în direcția influențării cetățenilor români. Mărturia creatorului Telegram în care spune că guvernul francez a intervenit pentru cenzurarea vocilor noastre în această perioadă este grăitoare și cer audierea creatorului Telegram înainte ca aceste alegeri să fie declarate valide.”
În replică, Pavel Durov a transmis un mesaj public în care afirmă:
„Sunt gata să vin și să depun mărturie dacă asta ajută democrația românească.”
Cererea de anulare a alegerilor depusă de George Simion a fost respinsă, iar procedura de validare a președintelui ales, Nicușor Dan, este în desfășurare. În paralel, acuzațiile formulate de liderul AUR generează tensiuni, însă lipsa dovezilor concrete ridică semne de întrebare asupra impactului real al acestora.