După demisia lui Marcel Ciolacu și retragerea PSD din coaliția de guvernare, președintele interimar Ilie Bolojan va anunța marți cine va prelua funcția de prim-ministru interimar.
România traversează o nouă criză politică, după ce premierul Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia, iar PSD a decis să iasă din coaliția formată cu PNL și UDMR.
În acest context tensionat, Ilie Bolojan, aflat la conducerea interimară a statului, urmează să desemneze marți un premier interimar, care va conduce Guvernul până la formarea unui nou Executiv.
Administrația Prezidențială a transmis într-un comunicat emis luni seară că:
„Președintele a luat act de demisia din funcția de prim-ministru al Guvernului României, depusă în această seară de Marcel Ciolacu. Un premier interimar va fi desemnat în prima parte a zilei de mâine.”
În paralel, PNL a anunțat că nu intenționează să părăsească guvernarea și că va continua să-și asume responsabilitatea guvernamentală.
„PNL are în guvern miniștri care au depus jurământ. Își vor exercita atribuțiile. PNL are în parlament membri care au jurat că vor servi interesele românilor. Câtă vreme aceste mandate sunt în funcție, PNL își face datoria”, a declarat președintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu.
Din partea PSD, liderul Marcel Ciolacu a declarat că partidul nu va sprijini public niciunul dintre candidații ajunși în turul doi al alegerilor prezidențiale.
„Fiecare simpatizant va vota după propria conștiință”, a afirmat Ciolacu.
De asemenea, el a justificat retragerea partidului de la guvernare afirmând:
„Această coaliție nu mai e legitimă atât timp cât nu și-a trimis candidatul în turul 2”, precizând totodată că,
„atât timp cât el va conduce partidul, nu va exista o guvernare PSD-AUR.”
Potrivit surselor HotNews.ro, miniștrii PSD își vor continua activitatea în regim interimar, până la instalarea unui nou guvern. Președintele interimar Ilie Bolojan urmează să semneze un decret prezidențial prin care să desemneze un ministru ca premier interimar.
Această perioadă de tranziție poate dura maximum 45 de zile, timp în care partidele trebuie să ajungă la un consens pentru formarea unui nou Executiv.
Până la învestirea unui guvern complet, Executivul interimar va putea adopta doar decizii administrative, fără a emite ordonanțe sau politici majore.
Cu o coaliție ruptă și o nouă conducere executivă temporară, România intră într-o etapă critică de instabilitate. Următoarele zile vor fi decisive pentru clarificarea traseului politic și constituțional.