Fostul președinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu televizat, că nu exclude folosirea forței armate pentru a obține controlul asupra Groenlandei, stârnind din nou controverse internaționale.
Donald Trump, a readus în atenția opiniei publice ideea preluării Groenlandei, de această dată afirmând că nu exclude varianta utilizării forței armate pentru a controla teritoriul aflat sub administrația Danemarcei.
Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii Meet The Press de pe NBC, unde Trump a fost chestionat direct dacă exclude o intervenție militară în Groenlanda.
„Nu exclud această posibilitate. Nu spun că o voi face, dar nu exclud nimic. Nu, nu acolo. Avem mare nevoie de Groenlanda. Groenlanda are o populaţie foarte mică, de care vom avea grijă şi pe care o vom preţui, şi toate acestea. Dar avem nevoie de ea pentru securitatea internaţională”, a declarat Trump, potrivit News.ro.
Interviul vine în contextul analizării celor 100 de zile de la începutul noului său mandat. În același dialog, Trump a fost întrebat și despre o altă idee controversată: utilizarea forței împotriva Canadei – o propunere considerată de neimaginat în trecut, dar care a intrat în sfera discuțiilor politice odată cu sugestiile repetate ale fostului președinte că ar dori să integreze Canada ca al 51-lea stat al SUA.
„Este foarte puţin probabil. Nu văd acest lucru cu Canada. Pur şi simplu nu văd, trebuie să fiu sincer cu dumneavoastră”, a spus Trump.
În același interviu, Trump a dezvăluit că a avut o discuție cu noul prim-ministru canadian, Mark Carney, fără a aborda subiectul unirii celor două țări. El a sugerat însă că acest aspect ar putea fi adus în discuție în cadrul unei viitoare vizite a liderului canadian la Washington.
Mark Carney s-a declarat împotriva ideii de integrare, alăturându-se astfel poziției exprimate de peste 90% dintre canadieni, care se opun ferm unei astfel de mișcări.
Trump, în schimb, susține că subiectul merită discutat:
„Voi vorbi mereu despre asta. Ştiţi de ce? Noi subvenţionăm Canada cu 200 de miliarde de dolari pe an.”
El a mai afirmat că SUA nu are nevoie de resursele canadiene:
„Nu avem nevoie de maşinile lor. De fapt, nu vrem maşinile lor. Nu avem nevoie de energia lor. Nici măcar nu vrem energia lor. Avem mai multă decât ei. Nu vrem lemnul lor. Avem lemn excelent. Tot ce trebuie să fac este să-l eliberez de nebunii ecologişti.”
În stilul său caracteristic, Trump a făcut și o paralelă cu geografia regiunii:
„Dacă Canada ar face parte din SUA, nu ne-ar costa nimic. Ar fi minunat… ar fi un stat preţuit. Şi, dacă te uiţi la harta noastră, dacă te uiţi la geografie – eu sunt un tip care se pricepe la imobiliare. Când mă uit la asta fără linia artificială care a fost trasă cu o riglă cu mulţi ani în urmă – era doar o linie artificială, care trece drept. Nici măcar nu-ţi dai seama.”
„Ce ţară frumoasă ar fi”, a adăugat el.
Încheiere:
Afirmațiile lui Donald Trump reînvie temerile privind o abordare agresivă în politica externă americană. În contextul campaniilor electorale și al revenirii sale în centrul atenției politice, astfel de declarații ar putea contribui la polarizarea și mai accentuată a opiniei publice din SUA și de peste hotare.