Dunărea la Minim: Impactul Nivelului Mic Asupra Economiei și Pescuitului
Recent, scăderea dramatică a nivelului Dunării a început să își facă simțită prezența în mai multe domenii, afectând nu doar mediul natural, ci și economia locală. Producția de energie hidro a fost influențată negativ, iar navigația pe cele mai importante ape ale României se desfășoară cu dificultăți semnificative.
Situația este îngrijorătoare, având în vedere că pragurile de nisip care au apărut pot duce la blocarea navelor, impunând restricții de tonaj. În Delta Dunării, autoritățile fac apel la pescari să evite utilizarea plaselor pe canalele și lacurile din rezervație, cu scopul de a proteja resursele piscicole, având în vedere că la Tulcea nivelul apei a scăzut sub 50 de centimetri.
Într-un context legislativ care nu permite guvernatorului Deltei să suspendă pescuitul în condiții critice, Bogdan Bulete, guvernatorul regiunii, îndeamnă comunitatea pescarilor să nu utilizeze setca, un instrument dăunător pentru resursele piscicole. „Setca este o unealtă de încurcare-agățare. În schimb, există altă clasă de unelte de pescuit tip capcană. Cea mai folosită sculă este vintirul, care are avantajul de a nu omorî resursa și unde se poate face și o selectare ulterioară a respectivei capturi”, explică acesta.
Pe lângă apelurile către pescarime, Administrația Deltei a inițiat demersuri pentru modificarea ordinului de prohibiție existent. Bulete subliniază: „În regim de urgență, am demarat discuțiile cu Ministerul Agriculturii, cu Ministerul Mediului. Toată lumea este de acord că trebuie reparată această greșeală și sperăm noi, cât de curând, să fie făcută această intervenție legislativă.”
În prezent, la Tulcea, nivelul Dunării este de doar 38 de centimetri, cu o tendință de scădere constantă, estimată la până la 15 centimetri în următoarele zile. Această situație necesită o atenție sporită din partea autorităților și a comunității locale, pentru a asigura o gestionare sustenabilă a resurselor.
Problemele generate de fluctuațiile nivelului apei sunt un semnal de alarmă pentru toate părțile implicate. Importanța protecției mediului și a reglementării activităților economice devine din ce în ce mai clară, având în vedere impactul direct asupra comunităților locale.