Fum negru deasupra Capelei Sixtine: primul vot al conclavului nu a adus un nou Papă

V. E.

Conclavul cardinalilor s-a reunit miercuri în Capela Sixtină, însă primul tur de scrutin nu a adus alegerea noului Suveran Pontif. Fumul negru a anunțat lumii întregi că procesul continuă.

Miercuri seară, fumul negru care s-a înălțat de pe coșul Capelei Sixtine a confirmat că primul vot al conclavului nu a desemnat un nou Papă. Acesta este semnalul oficial care anunță lumii întregi că procesul de alegere continuă.

Tradiția papală prevede că după fiecare rundă de vot, buletinele sunt arse, iar rezultatul este indicat prin culoarea fumului: negru înseamnă că nu s-a ajuns la o decizie, în timp ce fumul alb anunță că un nou pontif a fost ales.

Evenimentul a avut loc după închiderea oficială a ușilor Capelei Sixtine, care a marcat începutul conclavului cardinalilor ce urmează să desemneze cel de-al 267-lea Papă, în urma decesului Papei Francisc.


🔔 Ritual solemn și discreție absolută

Procesul a fost precedat de o procesiune a celor 133 de cardinali electori, de la Capela Paulină până la Capela Sixtină, unde s-au rugat pentru inspirație divină în luarea deciziei.

După ce au jurat, cu mâna pe Evanghelie, să păstreze „secretul absolut” asupra voturilor și deliberărilor, cardinalii au început votul în izolare completă. Odată cu rostirea tradițională a expresiei latine „Extra Omnes” – „Să iasă toți afară” – maestrul de ceremonii, monseniorul Diego Giovanni Ravelli, a invitat persoanele neimplicate în scrutin să părăsească incinta.


📜 Ce urmează

De obicei, odată ce un nou Papă este ales, el apare pe balconul Bazilicii Sfântul Petru, unde cardinalul decan anunță alegerea prin celebra formulă „Habemus Papam” – „Avem un Papă”. Numele pontifical al noului Suveran Pontif poate fi diferit de cel de la botez, așa cum a fost cazul Papei Francisc, născut Jorge Mario Bergoglio.


Procesul de alegere a noului Suveran Pontif continuă în zilele următoare, sub atenta privire a credincioșilor din întreaga lume. Tradiția, solemnitatea și misterul conclavului transformă acest moment într-un eveniment unic în istoria Bisericii Catolice.

Distribuie acest articol