Furtuna economică se apropie: Ce ne așteaptă în viitorul apropiat?

A.C.

Criza economică din România: Provocări și soluții în fața tăierilor bugetare

Economia României traversează o perioadă dificilă, iar sectorul privat, adesea motorul de dezvoltare, se confruntă cu o tot mai accentuată scădere a resurselor. Ultimii doi ani au scos la iveală o tendință alarmantă, iar peisajul economic devine din ce în ce mai sumbru.

Pentru a obține împrumuturi sau pentru a beneficia de dobânzi suportabile, autoritățile trebuie să demonstreze că iau măsuri eficiente pentru a spori veniturile. Promisiunile repetate ale autorităților de a reduce risipa nu mai conving. Investitorii și creditorii caută acțiuni concrete, însă realitatea cu care ne confruntăm sub conducerea actuală, marcată de personaje precum Ciucă, Ciolacu, Câciu, Boloș și Socol, este îngrijorătoare. Ultimul, de altfel, profesor de economie, este astăzi acuzat că modelul său de dezvoltare a fost ineficient, aducând economia într-o situație precar.

Efectele slash-urilor bugetare vor afecta nu doar angajații din sectorul public, ci și familiile acestora. Orice scădere în venitul bugetar se traduce printr-o diminuare a consumului, ceea ce, la rândul său, influențează negativ contribuțiile fiscale. O reacție de protest, cum ar fi grevele, este mai puțin probabilă în cazul creșterii impozitelor, deși aceasta induce migrarea în economia informală, accelerând evaziunea fiscală.

De asemenea, măsurile de austeritate trebuie să fie luate cu măsură. Tăierile de salarii sau concedierile, chiar și ale persoanelor ce par privilegiate, afectează nu doar individul, ci întregul ecosistem al consumului. Cu cât scade venitul, cu atât mai mic devine consumul, iar din acest paradox se conturează un cerc vicios economic.

România se află într-un moment critic, cu o creștere a TVA-ului, a accizelor și eliminarea plafonării prețurilor la energie. Aceste măsuri ar putea genera un nou val inflaționist pe piață, amplificând dificultățile economice.

Cel mai bine ar fi fost să se intervină doar în câteva domenii esențiale, precum TVA-ul sau accizele, pentru a nu risca o spirală infernală a recesiunii. Creșterea impozitelor fără măsuri susținute de colectare nu aduce decât un resimțit declin al întregului sistem economic.

Teama de o criză economică profundă, însoțită de scăderea veniturilor, este reală. Acest lucru nu conduce doar la o diminuare a puterii de cumpărare, ci amenință și capacitatea de colectare a impozitelor. În acest context, este esențial să avem un plan concret pentru stimularea economiei, în loc să ne concentrăm doar pe tăieri brutale.

Așadar, întrebarea care ar trebui să ne preocupe nu este dacă pot fi realizate tăieri în buget, ci cum putem stimula economia pentru a susține creșterea veniturilor. Atâta timp cât puterea economică a României nu se bazează pe consum, ci pe producție, viitorul pare incert.

Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp

Distribuie acest articol