Inflația atinge cote alarmante în august din cauza noilor măsuri fiscale

V. E.
foto: pixabay.com

Românii cumpără din ce în ce mai puțin, dar cu cheltuieli în creștere

Pe fondul unei inflații persistente, valoarea reală a salariilor românilor continuă să scadă. În fiecare lună, creșterea prețurilor se resimte direct în buzunarele cetățenilor, iar economiștii avertizează că luna august ar putea aduce un nou record al inflației, ca rezultat al implementării unui pachet de măsuri fiscale ce va intra în vigoare începând cu 1 august.

De săptămâna viitoare, se preconizează o serie de scumpiri, ceea ce ar putea duce rata inflației la 8% în luna august.

Creșterea costurilor și impactul asupra puterii de cumpărare

Potrivit lui Christian Năsulea, profesor de economie mondială, schimbările recente din sectorul energetic se vor traduce în noi modificări ale prețurilor. „Avem niște creșteri de accize, inclusiv pentru carburanți, avem creșterea de TVA, care se va adăuga la rata inflației. Per total, ajustările mici ale prețurilor se vor acumula, afectând puterea de cumpărare a românilor.”

Astfel, românii ar putea să simtă din nou presiunea inflației, cu o pierdere estimată de aproximativ 300 de lei din salariu în luna iunie. Însă, începând cu luna august, odată cu majorările de TVA și accizele, pierderile ar putea depăși chiar 400 de lei lunar.

Efecte pe termen lung asupra economiei

Cristian Păun, profesor al Academiei de Studii Economice din București, subliniază că „dobânzile nu vor scădea.” Aceasta va conduce la o reticență crescută în utilizarea creditelor și va inhiba investițiile în sectorul de afaceri, autoalimentând astfel inflația.

În luna mai, salariul mediu net s-a situat la peste 5.500 de lei, înregistrând o scădere de 2,5 puncte procentuale față de luna anterioară, ceea ce reprezintă o reducere de aproape 140 de lei.

Sfaturi pentru economisire în vremuri dificile

Experții în educație financiară sugerează că românii pot găsi metode de a economisi câteva sute de lei lunar fără a fi nevoiți să se sacrifice prea mult. Mădălina Coțofană, planificator financiar, recomandă refinanțarea creditelor cu dobânzi ridicate și atenția sporită asupra cheltuielilor pentru mese în oraș.

Deși România se confruntă în continuare cu cea mai mare rată anuală a inflației din Uniunea Europeană, prognozele Băncii Centrale indică un indice al prețurilor de consum de 4,6% pentru sfârșitul acestui an. Este evident că situația economică rămâne precară, iar românii trebuie să se adapteze continuu la schimbările din peisajul economic.

Distribuie acest articol