Leul revine pe creștere după alegeri: Euro scade sub pragul de 5,05 lei

O.C.
sursa foto: pixabay.com

Rezultatele turului doi al alegerilor prezidențiale au adus un suflu nou pentru moneda națională. Leul s-a apreciat în raport cu principalele valute, potrivit cursului oficial publicat de Banca Națională a României.

După o perioadă tensionată pe piața valutară, moneda națională a început să recupereze teren în fața euro, dolarului și lirei sterline. Banca Națională a României (BNR) a anunțat luni, 19 mai, un curs oficial de 5,0315 lei pentru un euro, în scădere față de valoarea de 5,1033 lei înregistrată vineri.

De asemenea, și dolarul american a pierdut din avansul câștigat în ultima perioadă. Cotat acum la 4,4631 lei, dolarul a coborât semnificativ față de nivelul de 4,5563 lei din urmă cu trei zile.

Tendința de întărire a leului continuă și în raport cu lira sterlină. Noua cotație este de 5,9760 lei, comparativ cu 6,0595 lei – valoarea anterioară.

În ceea ce privește prețul aurului, acesta a fost evaluat la 464,9896 lei/gram, în scădere față de 470,2624 lei cât valora la finele săptămânii trecute.

Schimbările vin pe fondul calmării investitorilor și piețelor financiare după ce rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial au fost făcute publice. Volatilitatea înregistrată în perioada dintre cele două tururi a dus la depășirea, pentru prima oară, a pragului psihologic de 5 lei pentru un euro.

În acea perioadă tensionată, indicele ROBOR – utilizat la calcularea dobânzilor variabile pentru creditele în lei – a urcat peste 7%, generând îngrijorări serioase în rândul economiștilor și consumatorilor.

Pentru a stabiliza situația, BNR a intervenit masiv pe piața valutară. Potrivit estimărilor, instituția a utilizat peste 7 miliarde de euro pentru a susține leul și a preveni o depreciere accelerată.

„Banca Națională a cheltuit cel puțin 7 miliarde de euro în acea scurtă perioadă pentru a combate scăderea leului pe piața interbancară.”


Aprecierea leului oferă o gură de oxigen economiei locale, în special pentru românii cu credite în valută. Rămâne de văzut dacă această tendință se va menține în contextul post-electoral și al provocărilor economice externe.

Distribuie acest articol