Marcel Boloș: „Nu se pune problema unui acord cu FMI” – România mizează pe reforme interne și fonduri europene

F.R.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a exclus categoric posibilitatea ca România să încheie un acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI), subliniind că reformele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt suficiente pentru menținerea echilibrului macroeconomic.

În cadrul unei declarații susținute joi, 8 mai 2025, după ședința de Guvern, Marcel Boloș a afirmat că România nu are nevoie de un acord cu FMI, deoarece reformele actuale sunt deja provocatoare:

„Nu cred că se pune problema sub nicio formă. Măsurile din domeniul fondurilor europene, procesul de consolidare fiscal-bugetară, respectarea angajamentelor pe care le avem față de Comisia Europeană trebuie să asigure un echilibru macro-economic al României pentru că, atunci când Fondul Monetar vine într-o țară, oricare ar fi ea, să știți că sunt reforme mult mai usturătoare decât cele pe care le avem în PNRR. Așa încât, spun încă o dată, răspicat, că aceste angajamente pe care le avem trebuie să le ducem la bun sfârșit. Nu se pune problema a unui astfel de împrumut” .

Ministrul a evidențiat că bufferul Ministerului Finanțelor asigură în continuare plata salariilor și pensiilor, iar absorbția fondurilor europene trebuie să devină o normalitate.

La sfârșitul lunii aprilie, România a depus aplicații de plată în valoare de 1,8 miliarde de euro din Politica de Coeziune și așteaptă încasarea a 1,3 miliarde de euro la sfârșitul lunii mai, reprezentând o parte din cererea de plată numărul 3 din PNRR.

În ceea ce privește reacțiile piețelor și investitorilor, Boloș a exprimat speranța că acestea vor fi temporare:

„Ușor, ușor, componenta aceasta de reacție emoțională a piețelor și investitorilor sperăm să treacă câtă vreme nu producem turbulențe în drumul pro-european al României” .

Declarațiile ministrului Boloș subliniază angajamentul României de a-și menține stabilitatea economică prin implementarea reformelor asumate și prin utilizarea eficientă a fondurilor europene, fără a apela la sprijinul FMI.

Distribuie acest articol