Celebrarea Corupției în Poliție: Ofițer Reținut pentru Șantaj
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din Pitești au reținut un ofițer de poliție, Costinel Iancu, sub acuzația de șantaj și utilizarea abuzivă a informațiilor confidențiale. Acesta va fi prezentat în fața instanței pe 3 iulie, pentru a fi propus la arestare preventivă.
Investigarea a confirmat că Iancu, ofițer la Brigada de Operațiuni Speciale Pitești, a fost implicat în acte de constrângere pe parcursul unei perioade extinse. Procurorii au identificat trei infracțiuni de șantaj continuat și folosirea necorespunzătoare a informațiilor nepublice, suportând acuzații serioase legate de abuzul de putere.
Se pare că, în perioada 2022-2024, Iancu a exercitat presiuni asupra unui director general dintr-un grup farmaceutic, în interesul obținerii unor foloase necuvenite. Anchetatorii susțin că ofițerul a cerut promovarea unei persoane din familia sa într-un post bine remunerat, oferind în schimb informații compromițătoare despre respectivele fapte. Sumele obținute ar fi atins valoarea de 120.000 de euro, împreună cu obiecte de valoare, cum ar fi două telefoane iPhone 13 și un autoturism marca BMW.
Iancu nu s-a oprit aici. În complicitate cu Robert Bogdan Pascu, alt ofițer de poliție, el a dat dovadă de o strategie de intimidare drastică prin invocarea unui dosar penal fals. Aceasta ar fi avut consecințe severe asupra directorului, care s-ar fi aflat sub presiune constantă, punându-i în pericol atât cariera, cât și reputația.
Pe lângă acuzațiile de șantaj, Iancu este și acuzat că a divulgat informații confidențiale în legătură cu măsurile de supraveghere penală, care visau să favorizeze un membru din familia sa angajat în grupul farmaceutic.
Operațiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție și a Inspectoratului General al Poliției Române, subliniind gravitatea situației și angajamentul autorităților de a combate corupția în rândul forțelor de ordine.
Pentru mulți, acest caz nu este un simplu scandal, ci o oglindă a problemelor sistemice din instituțiile publice. Acțiunile lui Iancu subliniază o practică îngrijorătoare și ridică întrebări esențiale despre etica și integritatea celor care sunt învestiți cu responsabilitatea de a proteja și servi comunitatea. Rămâne de văzut cum se va desfășura procesul și ce impact va avea asupra încrederii cetățenilor în autorități.