Organizația OPEC+, condusă de Arabia Saudită și Rusia, analizează renunțarea totală la cele 2,2 milioane de barili/zi reduși voluntar, accelerând astfel creșterea producției de petrol la nivel global.
Alianța OPEC+, coordonată în principal de Arabia Saudită și Federația Rusă, se pregătește să intensifice ritmul majorărilor de producție a petrolului. Potrivit unor surse din interiorul organizației, citate de Reuters, liderii grupului iau în considerare anularea completă a celor 2,2 milioane de barili pe zi din tăierile voluntare până la sfârșitul lunii octombrie. Decizia este condiționată de capacitatea statelor membre de a respecta cotele stabilite.
Această schimbare vine după ce, în luna aprilie, OPEC+ a luat prin surprindere piețele anunțând o relaxare mai rapidă a restricțiilor privind producția, în ciuda cererii modeste și a prețurilor aflate în scădere. Mișcarea a fost atribuită unei inițiative din partea Arabiei Saudite, care ar urmări sancționarea membrilor ce încalcă limitele convenite.
În cadrul reuniunii desfășurate sâmbătă, membrii alianței au aprobat o nouă creștere substanțială a producției pentru luna iunie. Astfel, pentru perioada aprilie-iunie, suplimentul total ajunge aproape de 1 milion de barili pe zi.
Potrivit surselor, OPEC+ intenționează să mențină acest ritm și să aprobe în luna iunie o majorare suplimentară de 411.000 bpd pentru iulie.
Arabia Saudită a adresat un avertisment dur în cadrul întâlnirii, subliniind necesitatea respectării cotelor, în timp ce dorința anumitor state membre de a crește producția a contribuit la adoptarea deciziei.
„Piaţa va interpreta negativ această ştire, atâta timp cât exporturile de ţiţei nu reflectă o îmbunătăţire a respectării cotelor în cadrul OPEC+,” a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.
Oficialii OPEC, reprezentanții guvernului saudit și biroul vicepremierului rus Alexander Novak nu au oferit declarații în legătură cu acest subiect.
Alianța are în plan să continue politica de creștere a producției și pentru lunile august, septembrie și octombrie. În cazul în care state ca Irak, Kazahstan sau alți membri „restanțieri” nu vor corecta nivelurile de producție și nu vor implementa reduceri compensatorii, este posibilă eliminarea completă a celor 2,2 milioane bpd reduși voluntar până în luna noiembrie, afirmă o sursă apropiată negocierilor.
Actualmente, OPEC+ operează cu o reducere totală de circa 5 milioane de barili pe zi, stabilită prin mai multe etape începând cu anul 2022. Aceste reduceri au fost menite să sprijine piața petrolului, în contextul volatilității globale.
În decembrie 2023, liderii OPEC+ au decis o eliminare treptată a celor 2,2 milioane bpd din reducerile voluntare până în septembrie 2026. Cu toate acestea, procesul a fost grăbit în aprilie.
Pe fondul acestei accelerări și a incertitudinilor economice globale, prețul petrolului a scăzut în aprilie la sub 60 de dolari pe baril – cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani.
Reuters a relatat că „oficiali saudiţi au informat aliaţii şi jucători din industrie că nu mai sunt dispuşi să susţină piaţa petrolului prin reduceri suplimentare de ofertă.”
Tensiunile din cadrul alianței au fost amplificate de poziția Kazahstanului, care „a sfidat OPEC+ luna aceasta, ministrul energiei declarând că va acorda prioritate intereselor naţionale în faţa celor ale alianţei, în deciziile privind nivelurile de producţie.” Producția Kazahstanului din aprilie a depășit cota stabilită, chiar dacă a înregistrat o scădere de 3% față de luna precedentă.
Dinamica actuală din cadrul OPEC+ sugerează o schimbare majoră de strategie, cu potențiale efecte asupra pieței globale de energie. Evoluțiile din următoarele luni vor fi decisive pentru echilibrul între cerere, ofertă și stabilitatea prețurilor.