Polonia își recheamă ambasadorul de la Budapesta: tensiuni diplomatice în creștere

V. E.
foto: pixabay.com

Polonia Își Rechemă Ambasadorul din Ungaria, Generând Tensiuni Diplomatice

Ambasadorul Poloniei la Budapesta a fost rechemat, marcați astfel o escaladare neașteptată a relațiilor diplomatice dintre Polonia și Ungaria. Levente Magyar, secretar de stat pentru afaceri externe, a confirmat pe rețelele sociale această decizie, evidențiind deteriorarea constantă a legăturilor politice dintre cele două țări.

Tensiunile au crescut în ultimele luni, culminând cu acest pas fără precedent în istoria relațiilor dintre Ungaria și Polonia. În opinia lui Magyar, această situație este una temporară și nu va afecta legătura istorică dintre cele două națiuni. „În ciuda disputelor politice actuale, suntem dispuși să menținem dialogul”, a adăugat acesta.

Ambasadorul a fost rechemat după ce Guvernul condus de Viktor Orbán i-a acordat azil politic lui Marcin Romanowski, fost ministru adjunct al Justiției din Polonia, acuzat de corupție. Această acțiune a stârnit nemulțumiri profunde în rândul autorităților poloneze, ceea ce a dus la decizia recentă.

András Kósa, fost jurnalist și acum reporter la Europa Liberă, a opinat că această rechemare era previzibilă. Conform acestuia, Guvernul Tusk a dorit de mult timp să îi înlocuiască pe cei numiți din solidaritate politică în perioada lui Mateusz Morawiecki.

Situația se complică și datorită faptului că președintele polonez Andrzej Duda nu a fost favorabil Guvernului Tusk, iar numirile recente sugerează o direcție mai conservatoare. De asemenea, Sebastian Kęciek, fost ambasador al Poloniei la Budapesta, a avut critici aspre la adresa politicii ungare, ceea ce ar putea accentua tensiunile existente.

Trecând la o altă problemă, un argument recent al Gábor Böröndi, noul șef al Statului Major al Forțelor Armate Ungare, a stârnit controverse prin interpretarea lui privind începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Într-o scrisoare deschisă, ambasadorul polonez a contestat aceste afirmații, evidențiind o denaturare a istoriei care poate afecta imaginea Poloniei ca națiune aliată.

Această criză diplomatică subliniază în mod clar dificultățile interumene și politicile contradictorii din rândul aliaților din Europa Centrală. Trecutul comun, plin de legături istorice puternice, este acum pus la încercare în contextul actual. Ce va urma rămâne de văzut, dar este evident că diplomația va trebui să joace un rol esențial în restabilirea armoniei între cele două țări.

Sursa: NÉPSZAVA / Rador Radio România / Traducerea: Rozália Gănciulescu

Distribuie acest articol