Furia cetățenilor din Ucraina, provocată de legalizarea diminuării independenței agențiilor anticorupție
Protestele de amploare au izbucnit în întreaga Ucraină marți seara, după aprobată de președintele Volodimir Zelenski o lege controversată ce subminează autonomia agențiilor anticorupție. Evenimentele sunt raportate de publicația Politico, care evidențiază furia manifestanților.
Sute de ucraineni s-au adunat în orașe precum Kiev, Liov, Dnipro și Odesa, demonstrând împotriva acestei măsuri, care reprezintă cele mai mari ample proteste din țară de la începutul invaziei rusești în februarie 2022.
„Este scandalos. Războiul ne-a adus atâtea tragedii, dar a fost și un semnal că țara noastră luptă pentru un viitor mai bun. Nu putem permite să se dea înapoi. Nu vrem corupție și vrem un guvern cinstit. Și vreau să trăiesc în Ucraina”, a declarat Anastasia, o studentă la biologie de 21 de ani, care preferă să nu fie identificată complet.
Proteste în pofida restricțiilor
În ciuda legislației marciale aplicate în țară, care limitează sever orice formă de protest, sute de cetățeni, veterani de război și activiști anticorupție s-au adunat în centrul Kievului, scandând: „Veto! Veto! Veto!” Manifestațiile au îndreptat atenția către biroul lui Zelenski, cerând ca acesta să revină asupra deciziei.
Legea promulgată de președinte conferă procurorului general, un nominalizat politic, puterea de a controla Biroul Național Anticorupție (NABU) și Parchetul Special Anticorupție (SAPO), instituții esențiale pentru lupta împotriva corupției în Ucraina.
Șoc în rândul tinerilor
„Orice fel de restricții impuse instituțiilor anticorupție sunt inacceptabile și dăunătoare pentru activitatea și independența acestora”, a afirmat Stefan, un student la drept, în vârstă de 23 de ani. El a adăugat: „Acest protest este o dovadă a intoleranței noastre față de corupție și regres, chiar și în timpul stării de urgență. Nu aveam altă soluție, iar bombardamentele ne-au ținut departe de somn”.
Reacții internaționale
Comisia Europeană a exprimat marți o „serioasă îngrijorare” față de votul din parlamentul ucrainean, o poziție rară având în vedere contextul actual. La rândul său, Meaghan Mobbs, fiica trimisului special al SUA pentru Ucraina, a caracterizat decizia legislativă drept „incredibil de stupidă”, subliniind că aduce apă la moară criticilor față de ajutorul militar destinat Ucrainei în contextul agresiunii ruse.
Legea, propusă inițial de parlamentari din partidul lui Zelenski pentru a modifica Codul penal, a stârnit reacții negative puternice, în special din partea cetățenilor care resimt impactul sever al corupției.
În ciuda indignării populare și apelurilor la veto, Zelenski a semnat legea, accelerând astfel o criză de încredere în rândul cetățenilor ucraineni. Să vedem cum va evolua această situație și ce măsuri vor fi luate în continuare pentru a restaura încrederea societății în instituțiile statului.