Revolta funcționarilor publici. Angajații ANAF, Casele de Pensii și Apele Române au declanșat proteste spontane față de reducerile impuse de Guvern

V. E.
foto: captura google maps

Reducerea sporurilor și lipsa reformei pensiilor speciale au declanșat proteste spontane în instituții-cheie din administrația publică: ANAF, Casele de Pensii și Apele Române.

https://www.facebook.com/share/v/18w2GJ2AbJ

Nemulțumirile față de tăierile salariale anunțate de Guvernul Bolojan au început să se transforme în proteste spontane în mai multe instituții publice din țară. Funcționarii se plâng că sunt vizați doar ei de politicile de austeritate, în timp ce privilegiile celor de la vârf rămân intacte.

Unul dintre momentele tensionate s-a petrecut recent, când un reprezentant guvernamental a încercat să discute cu angajații:
„Care reprezentanți?”, i-au răspuns oamenii, cerând explicații clare despre alte tăieri pregătite.

👥 Protestele au început luni la ANAF, unde sute de angajați din mai multe județe și-au exprimat nemulțumirea față de decizia de reducere a sporului pentru condiții vătămătoare. Aceștia s-au alăturat spontan colegilor din Casele Județene de Pensii, unde, în două județe, funcționarii au ieșit în stradă.

Sindicatele avertizează că modificarea legii 153/2017, care reglementează salarizarea unitară, va lovi grav în veniturile celor cu salarii deja modeste.

„Protestăm față de decizia Guvernului de a recupera deficitul bugetar doar de la salariați și nu și de la dânșii. Știm foarte bine că unul din jaloanele impuse de Uniunea Europeană este de a desființa pensiile speciale, dar de acelea nu se ating niciodată, pentru că sunt neconstituționale. Vor să ne scadă salariile, să crească TVA-ul, condiții în care un funcționar debutant, cu studii superioare, ar însemna să aibă un salariu mai mic decât salariul minim pe economie, dacă acest spor se diminuează”, a declarat Paula Peneoaș, reprezentanta sindicală a salariaților din Casa Județeană de Pensii.

📉 Nemulțumirile s-au extins marți și la Administrația Națională Apele Române (ANAR). Angajații au afișat salariile pe ușile instituției, ca formă de protest. S-au folosit fluturași de salariu anonimizate, cu mesajul ironic că „veniturile nesimțite” sunt la vedere.

📍La Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea, toți cei 140 de angajați au întrerupt activitatea timp de două ore, între 9:00 și 11:00. Un protest similar a avut loc și la Bacău, unde activitatea a fost suspendată de la ora 10:00, tot pentru două ore.

Protestele vin pe fondul unei nemulțumiri mai largi față de măsurile economice propuse de actualul Executiv. Lipsa reformei reale a pensiilor speciale, în paralel cu diminuarea drepturilor angajaților de rând, pare să fi fost scânteia care a aprins spiritele.

Distribuie acest articol