Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 7,10%, iar cel la 6 luni la 7,23%, marcând o reducere semnificativă în ziua învestirii lui Nicușor Dan ca președinte al României.
În data de 26 mai 2025, ziua în care Nicușor Dan a fost învestit în funcția de președinte al României, indicii ROBOR au înregistrat scăderi notabile. Conform datelor furnizate de Banca Națională a României (BNR), ROBOR la 3 luni a coborât la 7,10%, de la 7,29% în ședința precedentă, iar ROBOR la 6 luni a scăzut la 7,23%, de la 7,39%.
Această evoluție vine după o perioadă de creștere a indicilor ROBOR, înregistrată în urma primului tur al alegerilor prezidențiale. La 2 mai 2025, înainte de turul 1, ROBOR la 3 luni era cotat la 5,90%, iar la 6 luni la 5,99%. Ulterior, acești indici au crescut, atingând valori maxime de 7,39% (ROBOR 3M) și 7,48% (ROBOR 6M) pe 16 mai 2025.
Analiștii economici consideră că scăderea actuală a indicilor ROBOR reflectă o perioadă de acalmie și optimism în piețele financiare, ca urmare a rezultatului alegerilor prezidențiale. Dragoș Cabat, CFA România, a declarat:
„Practic piețele financiare arată că văd luminița de la capătul tunelului. Dacă la alegerile prezidențiale ieșea invers ar fi fost o situație foarte gravă. Inflația foarte ridicată (cea mai mare din Europa) și incertitudinea rezultatului alegerilor au determinat o creștere a dobânzilor. Acum va urma o perioadă de acalmie”.
Cabat estimează că, pe termen scurt, dobânzile ar putea scădea până la 5,5%, iar ROBOR la 3 și 6 luni ar putea ajunge în jurul valorii de 6%. Totuși, el subliniază că menținerea acestei tendințe depinde de acțiunile viitorului guvern și de măsurile clare pentru ajustarea deficitului bugetar.
Aurelian Dochia, analist economic, consideră că piața se reașează după un „hop” care a dus la creșterea dobânzilor, dar avertizează că nu trebuie să ne așteptăm la scăderi semnificative de dobândă, deoarece factorul inflației rămâne decisiv în evoluția viitoare a dobânzilor.
În concluzie, scăderea indicilor ROBOR în ziua învestirii lui Nicușor Dan reflectă o reacție pozitivă a piețelor financiare, însă evoluția pe termen mediu și lung va depinde de politicile economice adoptate de noua administrație și de evoluția inflației.