România transmite la Bruxelles măsuri de austeritate vitale pentru viitor

F.R.
foto: gov.ro

Titlu: România își propune măsuri radicale pentru reducerea deficitului bugetar, în timp ce Bulgaria se pregătește să adopte euro

România va prezenta marți, la Bruxelles, un set de propuneri menite să diminueze deficitul bugetar, care se află la un nivel alarmant, cel mai ridicat din întreaga Uniune Europeană. În cadrul întâlnirii Consiliului ECOFIN, miniștrii europeni ai finanțelor vor trebui să voteze pentru aprobarea acestor măsuri esențiale pentru sănătatea economică a țării. Totodată, se așteaptă ca Consiliul Economic și Financiar să oficializeze, în aceeași sesiune, decizia ca Bulgaria să adere la zona euro începând cu 1 ianuarie 2026.

Ministrul român al finanțelor, Alexandru Nazare, va fi responsabil cu prezentarea acestui pachet de reforme, având alături echipa Comisiei Europene, cu care autoritățile române au colaborat intens în ultimele săptămâni pentru a găsi soluții viabile. Se estimează că, având în vedere sprijinul Comisiei, votul din cadrul Consiliului ar trebui să fie o formalitate, dacă măsurile sunt acceptate și implementate rapid.

Valdis Dombrovskis, comisar european, a declarat: „Am lucrat intens cu guvernul român în ultimele două săptămâni pentru a găsi o soluție pentru situația fiscală dificilă. În acest moment, autoritățile române definitivează un pachet substanțial de măsuri. Munca alături de guvernul de la București va continua și este important nu doar ca executivul să decidă, ci și ca parlamentul să adopte rapid măsurile pentru ca România să reducă deficitul.”

În timp ce România se confruntă cu un deficit bugetar semnificativ, în contrast cu situația vecinilor bulgari, aceștia se pregătesc să facă pasul decisiv spre integrarea în zona euro. De la 1 ianuarie 2026, leva va fi înlocuită cu euro, marcând un moment important în evoluția economică a Bulgariei.

Pe ordinea de zi a Consiliului se află și aprobarea modificărilor propuse de statele membre ale PNRR-urilor, menite să faciliteze absorbția fondurilor europene. Totuși, România nu a prezentat până în prezent nicio modificare, deși Comisia a recomandat acest demers de mult timp.

Acesta ar putea reprezenta un pas crucial pentru guvernul de la București în direcția obținerii unor beneficii economice substanțiale de la Bruxelles. În acest context, alte măsuri trebuie implementate urgent pentru a asigura stabilitatea financiară a țării și a preveni o deteriorare suplimentară a situației economice.

Distribuie acest articol