România plătește 165 de milioane de euro pentru două elicoptere antinavă, fabricate în Franța și livrate abia în 2029

V. E.
Sursa foto: pexels.com

Deși Airbus are o fabrică în România, cele mai scumpe elicoptere achiziționate vreodată de statul român vor fi produse în Franța, urmând să fie livrate abia peste patru ani.

România a încheiat un contract în valoare de 165 de milioane de euro pentru achiziția a două elicoptere H215M, echipate pentru luptă antinavă (ASuW), în pofida faptului că Airbus deține o fabrică activă în județul Brașov. Noile aeronave vor fi construite în Franța, iar livrarea lor este programată pentru anul 2029, potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Potrivit MApN, elicopterele vor intra în faza de asamblare finală la sfârșitul anului 2025, iar testele în zbor vor începe la finalul lui 2026. Ulterior, integrarea sistemelor de misiune și testările complete vor continua până la sfârșitul anului 2028. Primul aparat este programat să fie livrat în trimestrul I 2029, iar al doilea în trimestrul II al aceluiași an.


✈️ Tehnologie de ultimă generație, dar producție externă

Cele două elicoptere vor fi dotate cu:

  • avionică HELIONIX
  • pilot automat în patru axe
  • echipamente pentru zbor în condiții de givraj
  • instalații de realimentare la sol și în aer
  • radar tactic ISAR
  • sistem optoelectronic EO/IR
  • lansatoare de rachete MARTE ER

În cadrul aceluiași contract sunt incluse și rachetele antinavă MBDA Marte ER, care vor fi livrate împreună cu primul aparat în 2029, precum și pachetul logistic inițial, ce cuprinde piese de schimb, echipamente tehnice și instruirea personalului.


🛠️ De ce nu sunt fabricate în România?

Deși fabrica Airbus Helicopters de la Ghimbav, deschisă în 2016, a fost creată tocmai pentru a produce astfel de aparate, compania a transmis că realizarea doar a două unități nu justifică activarea liniei de asamblare. „Dacă s-ar semna un contract mai mare, atunci linia de asamblare finală ar putea deveni operațională. Airbus Helicopters este în continuare angajată să producă H215M în România”, au declarat reprezentanții companiei pentru HotNews.ro.

În prezent, unitatea de la Ghimbav funcționează ca un centru de mentenanță și reparații (MRO), fără capacitate de producție activă.


🚁 Situația actuală a flotei de elicoptere din România

Forțele Aeriene Române au în dotare aproximativ 57 de elicoptere IAR 330 Puma, produse local începând din 1975, majoritatea destinate transportului și evacuării medicale. Dintre acestea, 22 au fost transformate în versiuni de atac (Puma SOCAT), iar altele au fost modernizate în versiuni precum IAR 330 SM și LRM.

Pe lângă acestea, Forțele Navale Române operează trei elicoptere IAR 330 Puma Naval, special adaptate pentru misiuni pe mare. Tot în dotare se află și opt elicoptere IAR 316B Alouette, folosite mai ales pentru antrenament.


Citat oficial neschimbat:

„Termenul de livrare pentru primul elicopter H215M cu capabilități de luptă la suprafață (ASuW) este la începutul trimestrul I 2029, iar pentru al doilea elicopter H215M ASuW, termenul este trimestrul al II-lea 2029”, transmite MApN.


Cu toate că investiția urmărește modernizarea capacității de apărare a României, întârzierea livrării și fabricarea în străinătate, în ciuda facilităților existente în țară, ridică semne de întrebare în rândul opiniei publice și al experților în apărare.

Distribuie acest articol