România: Stabilitatea politică, cheia reducerii deficitului economic!

V. E.
foto: pixabay.com

Planul de Consolidare Fiscală al României: Impact și Provocări

Implementarea majorărilor de impozite și a altor măsuri destinate diminuării deficitului bugetar în România, cel mai mare din Uniunea Europeană, este strâns legată de stabilitatea noului guvern de coaliție. Fitch Ratings a tras un semnal de alarmă marți, subliniind că acest aspect va influența ratingurile țării.

Consolidarea fiscală planificată va avea un impact semnificativ asupra creșterii economice, însă agenția de rating a subliniat că riscurile legate de punerea în aplicare a acestor măsuri nu pot fi ignorate. „Dinamica coaliției și implicațiile pentru cadrul fiscal dincolo de anul viitor ar putea să se schimbe, deoarece cele două partide principale au convenit ca premierul Ilie Bolojan să cedeze locul unui nou prim-ministru din rândul social-democraților în 2027,” afirmă Fitch în comunicat.

Guvernul de la București intenționează să crească taxa pe valoarea adăugată, accizele și impozitele pe dividende, printre alte măsuri de fiscalitate care vor începe să producă efecte din luna august. Aceste modificări sunt estimative a genera un impact bugetar de 1,1% din PIB pentru anul curent și de 3,5% pentru 2026.

România a resimțit recent instabilitate politică, de la anularea alegerilor prezidențiale din decembrie până la repetarea acestora în luna mai. Această situație a dus la creșterea costurilor de împrumut și deprecierea leului, provocând un deficit bugetar de peste 9% din PIB. Cu toate acestea, piețele financiare și-au revenit la sfârșitul lui iunie, în urma anunțului despre majorările de impozite.

Totuși, cele patru partide care formează guvernul liderului PNL, Ilie Bolojan, sunt reticente în aplicarea măsurilor fiscale nepopulare, ceea ce a generat critici din partea sindicatelor și proteste din sectorul public. De asemenea, există dezacorduri între PNL și PSD cu privire la impozitul pe venit, ceea ce adaugă un strat suplimentar de incertitudine pentru politicile fiscale pe viitor.

Fitch, care evaluează România la nivelul cel mai scăzut de rating pentru investiții, va efectua o revizuire pe 15 august. Aceasta va lua în considerare capacitatea noului pachet de măsuri de a stabiliza datoria publică și de a reconstrui credibilitatea fiscală.

În contextul acestor evoluții, România a reușit să atragă fonduri de pe piața internațională de obligațiuni, emitând obligațiuni în valoare totală de 5 miliarde EUR. Aceasta a fost primit bine de investitorii internaționali, iar randamentele obligațiunilor au scăzut de la maximele recente.

Se conturează o întrebare esențială: cum va naviga România prin aceste ape tulburi? Pe măsură ce guvernul se pregătește să aplice măsurile fiscale, rămâne de văzut dacă eficiența acestora va compensa provocările politice și economice cu care se confruntă țara.

Distribuie acest articol