Roșiile românești au invadat piețele din Iași, dar prețurile i-au speriat pe cumpărători

F.R.

Primele roșii românești din acest sezon au apărut pe tarabele din piețele din Iași, însă entuziasmul consumatorilor a fost rapid umbrit de prețurile foarte ridicate cerute de comercianți.

Roșii de Olt la preț de lux

În piețele din Iași, roșiile etichetate ca provenind din zona Oltului sunt vândute la prețuri cuprinse între 30 și 40 de lei pe kilogram. Deși sunt apreciate pentru gustul dulce și calitatea de „produs românesc”, aceste tarife au fost considerate exagerate de majoritatea clienților.

Mulți cumpărători au renunțat să mai achiziționeze roșiile autohtone sau au amânat achiziția, orientându-se spre alternative mai accesibile, potrivit Agro TV.

O simplă roșie de dimensiuni mici costă aproximativ 3,8 lei bucata, iar una mai mare poate depăși 6,8 lei, ceea ce transformă chiar și o salată într-un lux.

„Sunt oltenești. E roșie românească. Și? Sunt foarte bune. Se cumpără? Puțin și bun. Clienții spun că ar fi cam scumpe. Mai facem și așa, doamnă”, a declarat o vânzătoare din piață, descriind situația vânzărilor modeste.

Clienții, dezamăgiți de prețuri și calitate

Reacțiile cumpărătorilor nu s-au lăsat așteptate.

„Sunt un pic cam piperate, în sensul că nu cred că sunt toate de ale noastre,” a spus un client sceptic. Altul a fost chiar mai categoric: „Eu nu aș cumpăra. Eu cumpăr când ies ale noastre de câmp, de la oameni pe care îi cunosc.”

Un alt cumpărător a comentat: „Cam scumpe. Ați cumpăra? Încă nu. Dar credeți că sunt românești, aveți încredere? Nu, nu.”

Unii clienți au declarat că vor aștepta ca prețurile să scadă odată cu apariția recoltelor de sezon. „Mănâncă-le ei primele! Că până la urmă le dă mai ieftin care e marfa perisabilă,” a adăugat o altă persoană.

Interesant este că unii consumatori preferă roșiile de import. „Astea românești sunt foarte scumpe și nu sunt bune. Am luat din astea cherry. Ați preferat roșii din Italia că sunt mai ieftine? Nu că sunt mai ieftine, dar nu au gust astea românești,” a explicat o femeie.

Producători locali… sau nu?

Deși pe etichete apare „produs românesc”, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Păunel, susține că vânzătorii din piețele ieșene nu sunt producători locali.

„Cei care vând în piețele din Iași nu sunt producători locali și că aceștia au cumpărat roșiile de la diferite persoane și spun că sunt din Olt,” a afirmat Păunel.

Între timp, tarabele sunt pline de legume de sezon, dar vânzările rămân slabe.

Distribuie acest articol