Slovacia permite vânzarea cărnii de urs brun, deși este specie protejată în UE

O.C.
Sursa foto: pixabay.com

Guvernul slovac a stârnit controverse după ce a aprobat vânzarea cărnii de urs brun, specie protejată, în urma unui plan de reducere drastică a populației acestor animale.

Autoritățile din Slovacia au adoptat o decizie controversată: carnea de urs brun va putea fi vândută pentru consumul uman, în ciuda faptului că această specie este protejată la nivelul Uniunii Europene. Planul vine la scurt timp după ce guvernul a aprobat împușcarea a aproximativ 350 de urși, ceea ce reprezintă aproape un sfert din totalul populației acestor animale din țară, potrivit BBC.

Deși ursul brun este considerat „aproape amenințat” de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, autoritățile slovace susțin că măsura este necesară pentru a preveni risipa și pentru a reduce incidentele dintre oameni și animale.

Începând de săptămâna viitoare, instituțiile subordonate Ministerului Mediului din Slovacia vor avea voie să comercializeze carnea provenită de la urșii împușcați, cu condiția respectării tuturor normelor legale și de igienă.

Ministrul de stat Filip Kuffa a motivat inițiativa prin faptul că, anterior, cadavrele animalelor erau neutralizate fără a fi valorificate. „Vom elibera spre consum fiecare animal împușcat care îndeplinește anumite condiții. De ce? Pentru că carnea de urs este comestibilă”, a declarat el.

Ursul brun a devenit un subiect sensibil în Slovacia, pe fondul mai multor întâlniri periculoase dintre oameni și animale. În luna aprilie, un bărbat a fost ucis de un urs în timp ce se plimba printr-o pădure din centrul țării.

Ca răspuns, premierul Robert Fico a anunțat un plan de vânătoare controlată, argumentând că suprapopularea este cauza principală a acestor incidente. „Nu putem trăi într-o țară în care oamenii se tem să intre în pădure”, a spus Fico.

În prezent, Slovacia găzduiește aproximativ 1.300 de urși bruni, ocupând locul al doilea în Europa după România, care are între 10.419 și 12.770 de exemplare, potrivit unui studiu recent. Statistica arată că, între anii 2000 și 2020, s-au înregistrat 54 de atacuri de urs în Slovacia, iar în ultimii ani, media anuală s-a apropiat de 10 astfel de incidente.

Însă decizia guvernului a fost primită cu critici dure. Europarlamentarul Michal Wiezik, membru al partidului de opoziție Slovacia Progresistă, a afirmat pentru BBC: „Avem mii de întâlniri anual între oameni și urși care se încheie fără incidente. Sper ca Comisia Europeană să intervină”. El a calificat măsura drept „absurdă”.

Greenpeace Slovacia a reacționat prin vocea Miroslavei Abelova, care a descris planul guvernului ca fiind „complet iresponsabil”, acuzând autoritățile că încalcă recomandările științifice și legislația europeană în materie de conservare.

În conformitate cu directivele UE, uciderea urșilor bruni este permisă doar în situații excepționale, cum ar fi amenințările directe la adresa siguranței publice, și doar în lipsa altor soluții.

Deși carnea de urs nu este consumată pe scară largă în Europa, ea este considerată o delicatesă în unele regiuni din Europa de Est și țările nordice. Consumul acestui tip de carne este însă reglementat strict din cauza riscului de infectare cu Trichinella, un parazit periculos pentru om.

Legislația Uniunii Europene prevede testarea obligatorie a cărnii înainte de vânzare și impune gătirea acesteia la o temperatură de minimum 70°C, deoarece metodele precum congelarea, afumarea sau uscarea nu distrug parazitul.


Controversa din Slovacia aduce în discuție limitele dintre conservarea speciilor protejate și siguranța publică. Decizia ar putea atrage reacții din partea Comisiei Europene și a comunității internaționale de mediu.

Distribuie acest articol