Un botoșănean a fost păcălit să transfere 1.000.000 de lei: escrocherie sofisticată cu aplicații de control la distanță

R.C.
Sursa foto: pixabay.com

Un bărbat din Botoșani a căzut victimă unei înșelătorii elaborate, după ce a fost convins să instaleze aplicații care au permis infractorilor să-i golească contul bancar.

O înșelătorie informatică de proporții a fost semnalată recent în Botoșani, unde un localnic a pierdut nu mai puțin de un milion de lei din contul bancar, în urma unui atac cibernetic ingenios. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, bărbatul a apelat numărul de urgență 112 pentru a reclama dispariția banilor.

Verificările făcute de autorități au scos la iveală faptul că victima a fost înșelată printr-o combinație de metode ce includ acces ilegal la sistem informatic, efectuarea de operațiuni financiare frauduloase și inducerea în eroare.

„Victima a fost contactată telefonic de un bărbat care s-a recomandat ca fiind reprezentant al Băncii Transilvania şi care a întrebat dacă au fost autorizate mai multe tranzacţii către platforme online. I s-a spus că de pe cardul său ar fi fost efectuate plăţi neautorizate în valoare de 5.000 de lei, către o ţară străină. Bărbatul a verificat contul şi a constatat că nu lipseau bani”, au precizat poliţiştii din Botoşani.

Ziua următoare, victima a fost sunată din nou, de data aceasta de pe un număr care părea a aparține băncii, folosindu-se, cel mai probabil, de tehnica numită „spoofing”. Apelantul s-a dat din nou drept angajat al Băncii Transilvania și a pretins că datele bancare ale bărbatului ar fi fost compromise chiar de un angajat al instituției.

Sub pretextul că trebuie luate măsuri urgente de securitate, victima a fost determinată să instaleze aplicații de control la distanță pe telefonul mobil. Aceste aplicații au permis atacatorului să acceseze dispozitivul și să autorizeze o tranzacție bancară în valoare de 1.000.000 de lei, către un cont Revolut.

În timp ce tranzacția era procesată, adevărații reprezentanți ai băncii au încercat să ia legătura cu clientul, dar autorul escrocheriei, aflat încă în apel cu victima, i-a spus că apelul primit este doar un robot automat, sfătuindu-l să nu răspundă.

„Apelul telefonic cu autorul a durat aproximativ trei ore şi abia după acest timp victima a realizat că este înşelată.”

Poliția din Botoșani investighează cazul și avertizează cetățenii să fie extrem de precauți atunci când primesc apeluri sau mesaje suspecte din partea unor persoane care pretind că reprezintă instituții bancare. Instalarea de aplicații necunoscute la indicația necunoscuților poate avea consecințe devastatoare.

Distribuie acest articol