Cambodgia solicită încetarea imediată a focului în confruntările cu Thailanda

V. E.

Cambodgia solicită încetarea imediată a focului cu Thailanda, în contextul intensificării conflictului la frontieră

Zeci de mii de locuitori din apropierea granițelor Thailandei și Cambodgiei au fost nevoiți să se retragă din cauza confruntărilor violente, cele mai sângeroase din ultimul deceniu. Potrivit unor surse, s-au înregistrat 19 decese în Thailanda și 13 în Cambodgia, în urma acestor ciocniri.

Într-un apel urgent, Cambodgia a cerut „încetarea imediată a focului” cu Thailanda, anunțat de Cherdchai Chaivaivid, ambasadorul thailandez la ONU. Acesta a subliniat necesitatea de a pune capăt dispariției violente, în urma unei reuniuni de urgență desfășurate la New York.

Ambasadorul Cambodgiei, Chhea Keo, a subliniat și el necesitatea unui armistițiu fără condiții, cerând reintrarea într-un dialog constructiv. De asemenea, Ministerul Apărării din Cambodgia a acuzat Thailanda de lansarea unor obuze de artilerie grea în zona sudică a graniței, considerându-l un „act de agresiune”.

Pe de altă parte, autoritățile thailandeze au acuzat Cambodgia de inițierea atacurilor în provincia Trat, afirmând că forțele navale au reușit să respingă incursiunea.

Conflictul se intensifică

Disputa teritorială dintre cele două națiuni se află în curs de amplificare, având rădăcini adânci în dezacordurile istorice referitoare la hărțile coloniale. Tensiunile au crescut începând din luna mai, când un soldat cambodgian a fost ucis, și s-au intensificat în săptămâna recentă, când soldați thailandezi au suferit răni datorită minelor terestre. Cambodgia a contestat aceste afirmații, negând responsabilitatea.

În reacție, Thailanda a decis să-și recheme ambasadorul din Cambodgia și a anunțat expulzarea trimisului cambodgian din Bangkok. Luptele s-au extins pe mai multe tronsoane ale frontierei, cu ambele părți acuzându-se reciproc pentru deschiderea focului.

După declanșarea tensiunilor, secretarul general al ONU a apelat la reținere maximă. Malaezia, care deține președinția blocului regional din care fac parte cele două țări, a cerut retragerea forțelor și s-a oferit să medieze. De asemenea, Statele Unite și China și-au exprimat îngrijorarea față de evoluțiile recente.

În concluzie, situația se află într-un punct critic, iar eforturile internaționale pentru mediere sunt deosebit de necesare în această perioadă tumultoasă. La ora actuală, populația locală suferă pe fondul acestor confruntări, iar speranțele pentru o soluționare pașnică rămân neclare.

Distribuie acest articol