Peter Magyar – în marș spre România împotriva apropierii lui Orban de George Simion

R.C.
Sursa foto: eppgroup.eu

Liderul opoziției din Ungaria a demarat un marș pe jos către România pentru a protesta față de susținerea tacită a premierului Viktor Orban pentru candidatul AUR, considerat o amenințare pentru comunitatea maghiară din Transilvania.

Peter Magyar, principalul rival politic al lui Viktor Orban, a pornit miercuri din Budapesta într-un marș simbolic către Oradea. Inițiativa vine ca reacție la apropierea controversată dintre premierul ungar și George Simion, candidat la alegerile prezidențiale din România, susținut de formațiunea AUR.

Politicianul maghiar a criticat deschis sprijinul exprimat de Orban pentru liderul AUR, afirmând că acest gest „a scuipat în faţa fraţilor şi surorilor noastre din străinătate”, potrivit unei declarații citate de AFP și preluate de News.ro. În timpul plecării din fața Bisericii Sfântul Ștefan din Budapesta, Peter Magyar purta un rucsac, adidași și avea pe umăr drapelul Ungariei.

„Astăzi, la ora 11:30, vom pleca de la Biserica Sfântul Ştefan. Vom face un milion de paşi pentru pace şi unitate naţională până la Oradea. Alăturaţi-vă nouă chiar şi pentru câţiva metri sau câteva minute”, a transmis Magyar într-o postare pe platforma X.

Pe parcursul marșului, acesta a publicat fotografii alături de susținători, mulțumind în mod special unui român născut la București pentru participare. Până seara, delegația a ajuns în orașul Pecel, unde a fost întâmpinată de primarul localității și de mai mulți cetățeni.

Tensiunile dintre Viktor Orban și UDMR au crescut semnificativ în ultima săptămână, după ce premierul ungar și-a exprimat susținerea față de Simion, argumentând că acesta luptă pentru „apărarea creştinătăţii şi suveranităţii” în Uniunea Europeană. UDMR a reacționat dur, avertizând că liderul AUR este un pericol real pentru drepturile minorităților și pentru limba maghiară în România, îndemnând alegătorii maghiari să respingă candidatura lui Simion.

Peter Magyar, care este creditat în sondaje ca un potențial contracandidat serios al lui Orban la alegerile din 2026, profită de contextul politic pentru a-și consolida sprijinul în rândul maghiarilor cu dublă cetățenie.

În paralel, în Transilvania au fost distribuite pliante electorale în care Viktor Orban apare alături de George Simion. Campania vizuală, semnalată pe rețelele sociale, s-a desfășurat în județele Cluj și Mureș, în localități precum Sângeru de Pădure și Dumbrăvioara. Pe pliante este inscripționat mesajul în limba maghiară: „Românii pot să conteze pe maghiari în lupta lor dusă pentru creștinism și suveranism”.

Acțiunea a fost aspru criticată de UDMR, care a transmis un mesaj dur pe Facebook: „Simion, în disperare, încearcă să ne înșele pe noi, maghiarii din Transilvania, cu fluturași scrise în limba noastră maternă. Pentru că el crede că uităm ușor. Dar noi știm cine este el. Îi cunoaștem adevărata față.”

Climatul politic din Ungaria este tot mai tensionat. Premierul Orban l-a acuzat recent pe Magyar că ar fi implicat într-o operațiune a serviciilor secrete ucrainene, după ce acesta a publicat o înregistrare veche cu ministrul ungar al apărării. În acea înregistrare, oficialul vorbește despre pregătirea armatei pentru eventuale conflicte, fapt care, în interpretarea lui Magyar, demonstrează intenția Guvernului de a angrena Ungaria într-un război.

Guvernul de la Budapesta a respins acuzațiile, susținând că „este evident şi normal” să se ia măsuri preventive în contextul unei „ameninţări iminente de război”. Situația s-a agravat după ce Ucraina a arestat doi cetățeni suspectați de spionaj în favoarea Ungariei, urmată de expulzarea reciprocă a diplomaților dintre cele două țări.


Marșul lui Peter Magyar nu este doar un gest simbolic împotriva alianței Orban-Simion, ci și un semnal clar pentru comunitatea maghiară din România că opoziția din Ungaria nu împărtășește aceeași viziune politică cu premierul în funcție. Pe fondul escaladării tensiunilor regionale, tema suveranității și a minorităților devine un nou câmp de luptă politică în Europa Centrală.

Distribuie acest articol